Pole jakkoliv úrodné, přece bez obdělání úrodu přinášet nemůže.
M.T. Cicero

Kosatka dravá

19. srpna 2007 v 20:32 | tartaruga
Kosatky
Kosatky jsou z čeledi delfínovitých největší. Kostky řadíme do řádu kytovců - savců trvale žijících ve vodě. Podle výskytu zubů dělíme kytovce na kosticovce a ozubené. Kosatky patří k ozubeným společně s delfíny, narvaly, běluhami a vorvani. Jsou tak silné, že jim jiná zvířata nemohou ublížit, a pravděpodobně nevědí, co to je mít strach.
Kosatky jsou charakteristické barevným rozlišením černých zad a bílým břichem s bílými laloky táhnoucími se po stranách těla. Toto zabarvení je tak výrazné, že slouží víc k zastrašování kořisti než k maskování kosatek.
Kosatky se vyskytují ve všech oceánech světa, v tropických stejně jako v arktických a antarktických vodách. Ačkoliv jejich rozšíření zahrnuje velkou oblast, běžně se s nimi nesetkáme.
Kosatky jsou někdy také označovány jako orky. Žijí ve velmi dobře organizovaných rodinných skupinách nazývaných hejna. Některé z největších skupin čítají až 50 jedinců a permanentně obývají takové oblasti, jako je Puget Sound na západním pobřeží Kanady, kde jsou obrovské zásoby ryb. Druhý typ těchto kytovců tvoří stěhovavé kosatky. Putují po oceánech ve skupinách čítajících až sedm jedinců, urazí stovky kilometrů, když sledují trasy stěhování své kořisti. Tyto dva typy kosatek jsou geneticky odlišné, nekříží se, ačkoliv se určitě příležitostně setkávají.
Potrava a lov
Když kosatky loví, plácají svým dlouhým ocasem podobným pádlu do vody a vydávají různé zvuky - nářek, pískání, troubení - aby svou budoucí kořist vyplašily. Vydávají také celou škálu kontaktních zvuků. Jejich "písně" se oblast od oblasti liší, podobně jako je tomu u nářečí lidí.
Masožraví útočníci
Tito silní mořští masožravci využívají každou příležitost k útoku na jakékoliv zvíře, které se jim dostane do cesty.
Tak se jejich potravou stávají často i ostatní velryby, delfíni, stejně jako tuleni, tučňáci, mořští ptáci, mořské želvy a čas od času dokonce ostatní kosatky. Zvláště jim chutnají lososi a herinci, ale nepohrdnou ani dalšími rybami.
Celá skupina spolupracuje, aby kořist ulovila. Když útočí na velké velryby, někteří členové hejna se přesunou pod zamýšlenou oběť, aby se nemohla potopit do bezpečí hlubin, zatímco zbylé kosatky zaujmou takovou pozici, aby se velryba nemohla vynořit nad hladinu a nadechnout se. Aby kosatky ulovily menší delfíny stejně jako lososy, hejno se rozmístí kolem nich a pevně svou kořist sevře. Potom každá kosatka zaútočí na kořist přímo, vrhne se do středu obklíčených zvířat, zatímco ostatní členové skupiny jim brání v úniku.
Sledování kořisti
Kosatky žijí v rodinných skupinách s pevnými pouty. Soustřeďují se kolem samice a jejích rozmnožujících se dcer. Samice může rodit jednou za tři roky, ale zdá se, že průměrná doba mezi jednotlivými vrhy činí osm let. Marka kojí své mládě přibližně 15 měsíců. Mládě ji potom následuje ještě několik dalších let, dokud nemá další mladé.
Mladí samci zřejmě zůstávají ve své původní rodině, aby lovili se svou matkou a sestrami a aby pomáhali starat se o nově narozená mláďata - své bratrance a sestřenice. K páření pravděpodobně dochází, když se setkají různé rodiny nebo hejna, aby se spojily, či aby putovaly společně.
Vztahy s lidmi
Domorodí američtí indiáni uctívali kosatky, ale mnoho lidí je považovalo za kruté zabijáky. Ví se o nich, že útočily na malé lodě, ale nikdy nebylo zaznamenáno, že by někoho skutečně sežraly.
Kosatky se odchytávají, aby byly vystavovány v komerčních akváriích, protože jejich kousky, především dramatické akrobatické výskoky, přitahují pozornost davů.
Ačkoliv jsou kosatky bezpochyby nebezpečná zvířata, v zajetí se ke svým chovatelům chovají přátelsky, dovolují jim dotýkat se jejich těla dokonce jezdit na jejich hřbetě. Avšak nedá se říct, že kosatky jsou v zajetí šťastné. Ačkoliv délka jejich života bývá v oceánu 100 let, v zajetí se vysokého věku nedožívají.
Některá tato zařízení jsou špatně spravována s neposkytují odpovídající čistou vodu ani veterinární péči. Kosatky jsou velké a silné a potřebují velký prostor, ve kterém by mohly plavat. Kombinace neodpovídající péče spolu se sevřeným prostorem se jeví být pro tyto živočichy osudová.
Ochrana
Odchyt kostek musí být přísně regulován. v roce 1970 odchytili lovci bez licence osmdesát kosatek - tři rodiny - které putovaly společně přes Penn Cove ve státě Washington v USA. Představovaly téměř celou rozmnožující se populaci dané oblasti. Sedm z těchto kosatek bylo přepraveno do akvárií v Japonsku, Anglii, Francii, Austrálii a ve Spojených státech (zbytek byl druhý den puštěn na svobodu).
Poptávka po kosatkách
Poptávka po kosatkách v akváriích je neustálá, protože žijí v zajetí v průměru pouze třináct let, a tak musejí být neustále nahrazovány novými kusy. Přinejmenším sto padesát kosatek bylo odchyceno v letech 1960 až 1990 a v polovině devadesátých let jich bylo drženo v akváriích celého světa přibližně padesát.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Kačaba | Web | 5. července 2008 v 22:13 | Reagovat

Krásná!!!!

2 Mary P. | E-mail | Web | 23. září 2010 v 19:08 | Reagovat

ahoj..ráda bych  tě pozvala na svůj blog,zní to jako reklama XDno..píšu to spíš proto ,že jsem projela tvuj blog.A tak si říkam, že máme společné zájmi...Nikoho nenutim,ale budu ráda za comment:-)
papa

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama